Fatura kesme sınırı 2026: tutarınız sınırı aşıyor mu?

Vergi Usul Kanunu'nun 232. maddesine göre satış bedeli her yıl ilan edilen tutarı aşarsa fatura düzenlenmesi zorunludur. Tutarınızı girin, 2025 veya 2026 sınırına göre fatura gerekip gerekmediğini görün.

Fatura kesme sınırı kontrolü

Örnek: 1.234,56

Yıl
  • Uygulamada sınır, genellikle KDV dahil toplam tutar üzerinden değerlendirilir.
  • Tutar sınırın altında olsa bile alıcı isterse fatura düzenlenmesi zorunludur.

Sonuç

Fatura düzenlenmesi gerekir

Tutar, 2026 sınırını ₺3.000,00 aşıyor.

Girilen tutar
₺15.000,00
2026 fatura düzenleme sınırı
₺12.000

Kullanılan formül

  • Fatura gerekir: satış tutarı > yılın fatura düzenleme sınırı

1 Ocak 2027'den itibaren faturaların tutarına bakılmaksızın elektronik ortamda (e-Arşiv) düzenlenmesi zorunluluğu duyurulmuştur. 2027 yılı fatura düzenleme sınırı henüz ilan edilmemiştir; güncel durumu GİB duyurularından takip edin.

Hesaplama tarayıcınızda yapılır; girdiğiniz bilgiler hiçbir sunucuya gönderilmez. Tutarlar kuruşa yuvarlanır; yarım kuruş ve üzeri yukarı yuvarlanır.

Nasıl hesaplanır?

Satış bedelini (KDV dahil toplam) ilgili yılın sınırıyla karşılaştırın. Tutar sınırı aşıyorsa fatura düzenlenmelidir; sınıra eşit veya altındaysa fatura zorunlu değildir, ancak alıcı isterse düzenlenir.

Sınırlar 2025 için 9.900 TL, 2026 için 12.000 TL'dir. 2026 tutarı, 31.12.2025 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 588 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenmiştir.

Sık sorulan sorular

2026 fatura kesme sınırı ne kadar?

2026 yılında fatura düzenleme sınırı 12.000 TL'dir. Tutar, 588 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenmiş ve 31.12.2025 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmıştır. 2025 yılında sınır 9.900 TL idi.

Fatura kesme sınırına KDV dahil mi?

Uygulamada sınır genellikle KDV dahil toplam tutar üzerinden değerlendirilir. Örneğin KDV hariç 10.100 TL'lik bir satış, %20 KDV ile 12.120 TL'ye ulaştığı için 2026 sınırını aşar. Kendi işleminiz için mali müşavirinize danışmanızı öneririz.

Tutar sınırın altındaysa fatura istenebilir mi?

Evet. Satış bedeli sınırın altında olsa bile alıcı isterse satıcının fatura düzenlemesi zorunludur.

Tutar tam olarak 12.000 TL ise fatura gerekir mi?

VUK 232, satış bedelinin sınırı aşmasını esas alır. Tutar sınıra eşitse sınır aşılmamış olur ve fatura zorunlu değildir; alıcı isterse yine fatura düzenlenir.

2027'de fatura kesme sınırı değişecek mi?

1 Ocak 2027'den itibaren faturaların tutarına bakılmaksızın elektronik ortamda (e-Arşiv) düzenlenmesi zorunluluğu duyurulmuştur. 2027 yılı fatura düzenleme sınırı henüz ilan edilmemiştir; güncel duyuruları GİB ve Resmî Gazete'den takip edin.

Fişleri tek tek hesaplamakla uğraşmayın

Deftra, fişin fotoğrafından tutarı, KDV'yi ve iş yerini okur; harcamalarınızı düzenli tutar ve Excel'e aktarmanızı sağlar.